• Najbolji odnos cene i kvaliteta vocnih sadnica
  • ISO 9001:2005 sertifikat
  • Nas E-mail
  • lozne.sadnice.voca@gmail.com

Sadnice aronije

Prodaja vocnih sadnica aronije, sorte  – Crvena aronija - (Aronia arbutifolia) crvenoplodna ima najmanje bobice od svih vrsta aronije. Postoje varijeteti s nešto krupnijim bobicama.

Crvena aronija

Prodaja vocnih sadnica aronije, sorte – Crvena aronija - (Aronia arbutifolia) crvenoplodna ima najmanje bobice od svih vrsta aronije. Postoje varijeteti s nešto krupnijim bobicama.

Prodaja vocnih sadnica aronije, sorte  – Aronia prunifolia – ljubičastoplodna se ponegde smatra hibridom, a negde i vrtom aronije. Plodovi imaju tamnoljubičastu boju

Purpurna aronija

Prodaja vocnih sadnica breskve, sorte – Aronia prunifolia – ljubičastoplodna se ponegde smatra hibridom, a negde i vrtom aronije. Plodovi imaju tamnoljubičastu boju.

Prodaja vocnih sadnica aronija, sorte   – Aronia melanocarpa nero – crnoplodna ima plodove koji kad sazore budu crni, dok tokom zrenja imaju crvenu nijansu. Ova vrsta najniže raste u visinu.

Crna aronija

Prodaja vocnih sadnica breskve, sorte – Aronia melanocarpa nero – crnoplodna ima plodove koji kad sazore budu crni, dok tokom zrenja imaju crvenu nijansu. Ova vrsta najniže raste u visinu.

Sve sorte sadnica aronije

Kad su u pitanju sorte aronije videćete nakon malo raspitivanja da izbor nije preterano velik na našem tržištu. Međutim dobro je raspitati se kako je to ipak voće koje zahtevati par godina dok se ne pokaže u punoj snazi. A bilo bi baš nezgodno da nakon par godina shvati da to nije baš ono što smo mi želeli.

Plodovi aronije poseduju mnogo pozitivnih osobina, a rastu na žbunovima koji dobro podnose i velike vrućine i niske temperature. Ovo zvuči previše dobro da bi bilo istinito, pa se tu našla jedna začkoljica. Ovo nije tradicionalno voće na ovim prostorima pa je teže prodati u velikim količinama. Više se gaji na severu Evrope pa zato ima naziv sibirska borovnica. Plodovi u proseku imaju težinu od 1,5 grama, a njihovo dozrevanje je ujednačeno. Prečnik je prosečno 12 milimetara. Cveta u maju mesecu. Veoma je otporna na velike zimske hladnoće.

U osnovi najčešća je podela prema boji ploda, deli se u tri grupe. Tako se najčešće može i naći u ponudi kod rasadničara. Treba imati u vidu da ovo međutim nije podela prema sortama aronije.

Viking – je načešća sorta kod nas, plodovi u proseku imaju težinu od 1,5 grama, a njihovo dozrevanje je ujednačenos. Prečnik je prosečno 12 milimetara. Cveta u maju mesecu. Veoma je otporna na velike zimske hladnoće.

Aron – spada u crnoplodne aronije. Cveta u maju, a ima okrugle plodove prečnika oko 0,8 cm.

Galicijanka – sam žbun ne bi trebao narasti više od 2 metra. Cveta u maju mesecu, plodovi su težine 1 grama i preporuka je da se koriste u svežem stanju. Plodovi su crne boje kad sazore.

Nero – može da naraste u visinu oko 2,5 metara. Prosečna težina plodova je oko 1,3 gramae.

Brilliant – ovo je crvenoplodna sorta aronije.

Hugin – ima crne plodove, a oni budu grupisani od 5 do 7 komada zajedno. Visina grma aronije bude oko 1,5 metara. Cveta tokom maja meseca i preporučuje se za preradu.

Moravska slatkoplodna – sorta koja je poreklom iz Češke.