• Najbolji odnos cene i kvaliteta vocnih sadnica
  • ISO 9001:2005 sertifikat
  • Nas E-mail
  • lozne.sadnice.voca@gmail.com

Sadnice borovnice

Prodaja vocnih sadnica breskve, sorte Spartan ima plodove sa dobrom aromom i krupne, svetloplave boje. Nalazi se u grupi borovnica koje počinju da zore polovinom sezone i dosta dobro rađa. Plodovi se koriste na sve načine, a berba se može obavljati mašinski. Podnosi niže temperature, ali ne i one preko -25.

Spartan

Ima plodove sa dobrom aromom i krupne, svetloplave boje. Nalazi se u grupi borovnica koje počinju da zore polovinom sezone i dosta dobro rađa. Plodovi se koriste na sve načine, a berba se može obavljati mašinski. Podnosi niže temperature, ali ne i one preko -25.

Sorta izrazito krupnih plodova. Rađa sredinom sezone (krajem lipnja, početkom srpnja). Plodovi su izrazito slatki/sadrže visoke razine šećera. Vrlo produktivna.
Saditi u tlo kisele rekcije. Spariti s još jednom borovnicom radi oprašivanja i boljeg prinosa te kvalitetnijih plodova. Posaditi na osunčanom ili polu sjenovitom položaju.

Sorta borovnice "Blue Ray"

Sorta izrazito krupnih plodova. Rađa sredinom sezone (krajem jula, početkom avgusta). Plodovi su izrazito slatki/sadrže visoke količine šećera. Vrlo produktivna. Saditi u tlo kisele rekcije. Spariti sa još jednom borovnicom radi oprašivanja i boljeg prinosa te kvalitetnijih plodova. Posaditi na osunčanom ili polu senovitom položaju.

Prodaja vocnih sadnica breskve, sorte  – Aronia prunifolia – ljubičastoplodna se ponegde smatra hibridom, a negde i vrtom aronije. Plodovi imaju tamnoljubičastu boju

Čantiklir

(Chanticleer) – skoro se pojavila kod nas. Plodovi su srednje veličine, a cvetanje je malo kasnije nego kod drugih sorti. Plodovi borovnice dobro podnose manipulisanje sa njima nakon berbe.

Sve sorte sadnica borovnice

Postoji nekoliko podela među borovnicama, a zahvaljujući većem izboru sorti može se naći ono što najviše odgovara. Verovatno najznačajnija karakteristika jeste vreme zrenja (postoje rane sorte, srednje i kasne). Pored vremena kada se mogu brati tu su još bitne i veličina plodova, kako podnose transport, njihov izgled, veličina i boja.

Same sadnice borovnice na tžište dolaze kao jednogodišnje, dvogodišnje ili trogodišnje biljke. Mogu biti golog korena ili se nalaziti u kontejnerima. Svaka od opcija ima svoje prednosti i mane, na vama je da odaberete šta vam najviše odgovara.

Djuk (Duke) – veomacenjena jer njeni plodovi za berbu stižu u raskoraku od mesec dana kad je manja ponuda na Evropskom tržištu. Velika je prednost što ima kasnije cvetanje, pa se umanjuje pretnja od kasnih prolećnih mrazova. Za branje stiže polovinom juna i može se brati narednih mesec dana. Ne treba čekati sa branjem jer dolazi do gubitka arome.

Hana čois (Hannah’s Choice) – novija sorta borovnica na našem tržištu. Spada u grupu onih čiji plodovi ranije zore, a plodovi su srednje veličine.

Eliot (Elliott) – Spada u veoma kasne sorte borovnice, a kao jedna od glavnih prednosti se navodi da plodovi sadrže najviše aksioksidanasa. Plodovi su srednje veličine. Preporučuje se za mašinsku berbu i nakon toga za zamrzavanje.

Bluta (Bluetta) – Ima plodove koji su sitniji i tamnije su boje. Ne spada u cenjene kod kupaca, međutim dodatni plus joj je što dobro podnosi niske temperature.Spada u sorte borovnice koje rano dospevaju za branje. Slabije podnose kasniji transport.

Blukrop (Bluecrop) – (slika dole) spada u veoma cenjene borovnice koje dospevaju sredinom sezone. Beba se može obavljati mehanizovani i dobro podnose kasniji transport. Bobice su krupne i čvrste strukture, ostaju na peteljkama neko vreme nakon dozrevanja. Sam žbun dobro podnosi niže temperature.

Bludžej (Bluejay) – Dobro se razvija i treba je malo jače orezivati zbog bujnosti. Samooplodna sorta čiji se plodovi dobro drže na stablu i nakon što sazore. Plodovi su krupniji i imaju plavu boju, solidno podnose transport nakon branja. Žbun se dobro drži kada su niže temperature.

Patriot – ova borovnica spada u grupu niskožbunastih, što je svestavva u grupu zanimljivih za gajenje u vrtovima. Plodovi su kod nje krupni i čvrste građe. Da bi se postigao maksimum, žbun treba dobro orezivati.

Berkli (Berkley) – Ova borovnica ima plodove svetloplave boje i krupne. Ima malo slabije izraženu aromu, koristi se u svežem stanju ili se zamrzava. Berba se uglavnom obavlja mehanizovano, ali treba biti pažljiviji tokom ove akcije. Stablo spada u grupu osetljivijih na izrazito niske temperature.

Goldtraub ( Goldtraube) – bovice borovnice se mogu brati već u prvoj polovini jula meseca.