• Najbolji odnos cene i kvaliteta vocnih sadnica
 • ISO 9001:2005 sertifikat
 • Nas E-mail
 • lozne.sadnice.voca@gmail.com

Sadnice dunje

Prodaja vocnih sadnica LESKOVAČKA dunja daje plodove od 300 do 500g. Njihov oblik je jabučast, imaju glatku pokožicu, bez malja. Pokožica ploda je svetložuta i mirišljava, a meso belo, čvrsto, sočno i aromatično. Sazreva u oktobru meseca. Stablo je srednje bujno, okruglaste krune. Kasno cveta i radja redovno. Osetljiva je na štetne insekte, smotavce plodova. Otporna na mraz. Leskovaccka dunja je jedna od najboljih sorti na svetu. Koristi sepravljenje sokova u industrijskoj prerado. Dobar oprašivač za nju je Vranjska dunja, poznatija i kao “Dunjac”.

Leskovacka

Prodaja vocnih sadnica - LESKOVAČKA dunja daje plodove od 300 do 500g. Njihov oblik je jabučast, imaju glatku pokožicu, bez malja. Pokožica ploda je svetložuta i mirišljava, a meso belo, čvrsto, sočno i aromatično. Sazreva u oktobru meseca. Stablo je srednje bujno, okruglaste krune. Kasno cveta i radja redovno.

Prodaja vocnih sadnica VRANJSKA ili DUNJAC je dunja kruškolikog oblika koja daje vrlo krupne plodove, teške od 500g do kilogram. Pokožica maljava, zlatnožute boje i neravna. Meso je žuto, kiselkasto-slatko i sunđerasto. Slabijeg je kvaliteta od Leskovačke dunje. Sazreva u oktobru. Stablo bujno, krupnog lišća, dekorativno. Osetljiva na štetne insekte, smotavce plodova , a plod osetljiv na uboje. Oprašivač joj je Leskovačka dunja.

Dunjac

VRANJSKA ili DUNJAC je dunja kruškolikog oblika koja daje vrlo krupne plodove, teške od 500g do kilogram. Pokožica maljava, zlatnožute boje i neravna. Meso je žuto, kiselkasto-slatko i sunđerasto. Slabijeg je kvaliteta od Leskovačke dunje. Sazreva u oktobru. Stablo bujno, krupnog lišća, dekorativno. Osetljiva na štetne insekte, smotavce plodova , a plod osetljiv na uboje. Oprašivač joj je Leskovačka dunja.

Prodaja vocnih sadnica Voćne sadnice dunje ŠAMPION je američka selekcija dunje. Ima krupne plodove, prosečna mase je oko 360g. Stablo je bujnog rasta. Oblik ploda je kruškast, a pokožica limun žute boje. Meso umereno sočno, slatko-kiselo i mirišljavo. Sazreva u oktobru. Osetljiva je ne smotavce plodova. Obilno i redovno rađa,. Šampion je samooplodna je sorta dunje.

Spring krest

Voćne sadnice dunje ŠAMPION je američka selekcija dunje. Ima krupne plodove, prosečna mase je oko 360g. Stablo je bujnog rasta. Oblik ploda je kruškast, a pokožica limun žute boje. Meso umereno sočno, slatko-kiselo i mirišljavo. Sazreva u oktobru. Osetljiva je ne smotavce plodova. Obilno i redovno rađa,. Šampion je samooplodna je sorta dunje.

Sve sorte sadnica dunje

Kada se razmoti lista na kojoj su sorte dunja, vidi se da je na terenu zastupljeno svega njih par. Dunje su inače veoma zahvalno voće, njihovo cvetanje je kasnije u proleće tako da mu ne može naškoditi nijedan kasni prolećni mraz.

Praktično se ne mogu koristi u svežem stanju, ali su proizvodi od nje dosta cenjeni (marmelade, kompot, slatko). Ipak najviše je cenjena rakija od dunje kao vrhunski proizvod. Međutim zbog manjeg procenta vode u plodovima i količina rakije koja se dobije od 100 kilograma dunja je manja nego od drugih voćnih vrsta (kajsije, šljive, jabuke, kruške).

Sadnice dunje bi trebale prilikom sadnje da imaju dužinu od 60 do 80 cm. Tada im se uklanjaju bočne grane i vrh, a što se tiče perioda bolje je posaditi sadnice u jesen. Tereni gde će se voćnjak podizati ne bi trebali biti na nadmorskoj visini iznad 500 metara. Za najbolje rezultate je dobro da se sadnja obavlja u rejonima koji su označeni kao vinogradarski.

Vranjanska – ima plodove kruškastog oblika. Ova sorta dunja se u narodu još naziva i dunjac. Posebno se ističe po jakom mirisu plodova, a što se tiče oprašivanja za to se koristi leskovačka dunja. Težine plodova varijaju ali kao prosečna se može uzeti 400 grama. Spada u samoplodne sorte pa je dobra u situacijama kada se želi posaditi samo jedna sadnica ili njih par na okućnici.

Hemus – je dunja poreklom iz bugarske i na našim prostorima predstavlja noviju sortu. Plodovi su kruškasti, krupni sa masom od oko 450 grama i kad szori boja je svetlo zelnkasta sa žutim prelivima. Na pokožici postoje malje. Nakon branja se mogu čuvati par meseci bez značajnijih promena na plodovima. Kada je u pitanju bolest ervinija ova sorta dunje pokazuje priličnu otpornost.

Sergini –poreklom je iz Jermena i kod nas se povremeno može naći u ponudi. Oblikom plodova se svrstava u jabučaste sorte. Sa plodovima prosečne tečine 280 grama spada u srednje krupne. Boja kad je zrela je žuto-zelenkasta.

Trijumf –je u grupi poželjnijih sorti, plodovi su prosečne težine oko 370 grama. Poreklom je iz Buugarske gde je obavljena selekcija. Površina ploda je glatka, kruškastog oblika (pojedini mogu biti okruglasti) i sama aroma mu je prijatna. Plodovi dozrevaju tokom druge polovine oktobra. Može da se koristi kao oprašivač za sledeće sorte: Asenica, Portugalsku i Hemus. Ovo je sorta koja zahteva da u sklopu voćnjaka budu posađeni oprašivači

Ruska ruža – je sorta i kod nas se nalazi u tragovima na terenu. Plodovi su sitniji u odnosu na većinu ostalih sorti sa težinom od 14 grama. Interesantna je osobina da se plodvi dobro drže na granama određeno vreme i nakon zrenja. Takođe je zanimljiva jer je preporučuju za upotrebu u svežem stanju, kao stonu sortu.

Erevani – ima oblik plodova kao jabuka, zaobljene i oni za branje dospevaju početkom oktobra meseca. Veličina plodova jeste oko 300 grama u proseku, kad sazore su žute boje sa malama po površini. Zbog perioda cvetanja koji je malo ranije može stradati od poznih mrazeva.

Juzanka je iz Moldavije i relativno je malo zastupljena na našim prostorima. Plodovi su jabučastog formata i za berbu stižu krajem septembra. Plodovi su srednje krupni sa prosečnom tečinom od oko 280 grama. Preporučuje se za industrijsku preradu.

Pazardžijska je bugarska sorta dunje po poreklu, a po obliku svojih plodova je jabučasta. Za berbu stiže u prvoj polovini desetog meseca, a dobra osobina je kasnije cvetanje što umanjuje opasnost od poznih prolećnih mrazeva. Samobesplodna je sorta i zato je neophodno sa njom posaditi odeđeni broj stabala drugih sorti.

Morava je domaća sorta dunje nastala tako što su ukrštene Mamutova i Leskovačka dunja. Plodovi su krupniji sa masom od oko 350 grama. Boja je žuta i plodovi su prekriveni sitnijim maljama. Za berbu stiže početkom oktobra i nakon branja se može dosta dugo čuvati bez menjanja svojstava. (dodatne informacije)

Mamutova– poznata i pod nazivom Rea’s Mammoth, ima plodove kruškastog oblika. Na našim prostorima i nije nešto zastupljena, veličina njenih plodova je u proseku veoma krupna.