• Najbolji odnos cene i kvaliteta vocnih sadnica
  • ISO 9001:2005 sertifikat
  • Pozovite nas
  • 060 713 13 16
  • 060 454 78 95
  • Nas E-mail
  • lozne.sadnice.voca@gmail.com

Sadnice kajsije

Prodaja vocnih sadnica BERGERON ili Beržeron (sinonimi: Gabrielle Bergeron) Potiče iz Francuske, gde je nastala kao spontani sejanac oko 1920. godine. Rano stupa u rodnost i daje vrlo visoke prinose, naročito u početnom periodu rodnosti. Ističe se po visokoj rodnosti i dobrom kvalitetu ploda, pa se može preporučiti za gajenje kao sorta za preradu. U uslovima visokih temperatura i suše može doći do pojave ožegotina i smežuravanja plodova.Cveta srednje kasno. Samooplodna je sorta. Sazreva u drugoj dekadi jula. Plodovi su veliki, žuto- narandžasti i imaju čvrsto mirisno meso.

Bergeron

Vocna sadnica - BERGERON ili Beržeron (sinonimi: Gabrielle Bergeron) Potiče iz Francuske, gde je nastala kao spontani sejanac oko 1920. godine. Rano stupa u rodnost i daje vrlo visoke prinose, naročito u početnom periodu rodnosti. Ističe se po visokoj rodnosti i dobrom kvalitetu ploda, pa se može preporučiti za gajenje kao sorta za preradu. U uslovima visokih temperatura i suše može doći do pojave ožegotina i smežuravanja plodova.Cveta srednje kasno. Samooplodna je sorta. Sazreva u drugoj dekadi jula. Plodovi su veliki, žuto- narandžasti i imaju čvrsto mirisno meso.

Prodaja vocnih sadnica KEČKEMETSKA RUŽA je poreklom iz Mađarske. Kečmetska ruža je kasna sorta kajsije. Rano prorodi i u povoljnim godinama obilno radja. Sazreva u drugoj polovini jula. Kasno cvetna, pa često izbegava kasne prolećne mrazeve. Plod je srednje krupan (od 40g do 50g), asimetričan i sastoji se iz dve nejednake polovine. Meso je je  ledožuto, izuzetno sočno, slatkonakiselo, prijatnog ukusa i dobro se odvaja od koštice. Jezgro je gorko. Pokožica je glatka, narandžaste boje. Veoma je zahvalna za industrijsku preradu.

Keckemetska ruza

KEČKEMETSKA RUŽA je poreklom iz Mađarske. Kečmetska ruža je kasna sorta kajsije. Rano prorodi i u povoljnim godinama obilno radja. Sazreva u drugoj polovini jula. Kasno cvetna, pa često izbegava kasne prolećne mrazeve. Plod je srednje krupan (od 40g do 50g), asimetričan i sastoji se iz dve nejednake polovine. Meso je je ledožuto, izuzetno sočno, slatkonakiselo, prijatnog ukusa i dobro se odvaja od koštice. Jezgro je gorko. Pokožica je glatka, narandžaste boje. Veoma je zahvalna za industrijsku preradu.

Prodaja vocnih sadnica NJU DŽERSI je poreklom iz SAD. Plod je krupan, okruglast, pokožica žuta do oranž-žuta, meso srednje čvrstine zlatno žuto, slatko nakiselo, veoma ukusno i lako se odvaja od koštice. Kod nas zri tokom druge polovine juna i početkom jula. Stablo je srednje bujnosti. Osetljiva je na pozne prolećne mrazeve, adopleksiju, plodovi dosta otpadaju pred samo sazrevanje. Ima odlicnu rodnost i veoma kvalitetne plodove ali je osetljiva na pozno prolećne mrazeve . Mora se brati malo ranije pri prelasku zelene boje u žutu, jer zreli plodovi dosta otpadaju. Ova sorta je, i pored svojih nedostataka, veoma popularna među proizvođačima koji je sade jer njeni plodovi dostižu visoku cenu na tržištu.

Nju dzersi

NJU DŽERSI je poreklom iz SAD. Plod je krupan, okruglast, pokožica žuta do oranž-žuta, meso srednje čvrstine zlatno žuto, slatko nakiselo, veoma ukusno i lako se odvaja od koštice. Kod nas zri tokom druge polovine juna i početkom jula. Stablo je srednje bujnosti. Osetljiva je na pozne prolećne mrazeve, adopleksiju, plodovi dosta otpadaju pred samo sazrevanje. Ima odlicnu rodnost i veoma kvalitetne plodove ali je osetljiva na pozno prolećne mrazeve . Mora se brati malo ranije pri prelasku zelene boje u žutu, jer zreli plodovi dosta otpadaju. Ova sorta je, i pored svojih nedostataka, veoma popularna među proizvođačima koji je sade jer njeni plodovi dostižu visoku cenu na tržištu.

Prodaja vocnih sadnica NOVOSADSKA RODNA je poreklom iz Srbije. Plod veoma krupan (oko 80g.), skoro dvostruko krupnije od Mađarske najbolje. Plodovi su joj atraktivni i kvalitetni. Pokožica je narandžasta, sa sunčane strane rumena. Meso narandžasto, sočno, slatko-nakiselo, vrlo ukusno, jezgro slatko. Lako se odvaja od koštice. Dospeva u drugoj polovini jula. Drvo je umereno bujno. Cveta kasno čime izbegava poznoprolećne mrazeve. Rano prorodi i redovo i obilato rađa od ostalih sorti. Kalemiti je preko posrednika (podloga džanarika + posrednik šljiva + plemka kajsije) u cilju izbegavanja sušenja stabla (apopleksija). Preporučuje se Stenlej kao posrednik. Pošto ima slatku jezgru pogodna je za proizvodnju rakije, jer ne treba odvajati koštice.

Novosadska rodna

NOVOSADSKA RODNA je poreklom iz Srbije. Plod veoma krupan (oko 80g.), skoro dvostruko krupnije od Mađarske najbolje. Plodovi su joj atraktivni i kvalitetni. Pokožica je narandžasta, sa sunčane strane rumena. Meso narandžasto, sočno, slatko-nakiselo, vrlo ukusno, jezgro slatko. Lako se odvaja od koštice. Dospeva u drugoj polovini jula. Drvo je umereno bujno. Cveta kasno čime izbegava poznoprolećne mrazeve. Rano prorodi i redovo i obilato rađa od ostalih sorti. Kalemiti je preko posrednika (podloga džanarika + posrednik šljiva + plemka kajsije) u cilju izbegavanja sušenja stabla (apopleksija). Preporučuje se Stenlej kao posrednik. Pošto ima slatku jezgru pogodna je za proizvodnju rakije, jer ne treba odvajati koštice.

Prodaja vocnih sadnica ROKSANA je poreklom iz Avganistana. Ima upadljivu crvenu boju, koja prekriva narandžastu osnovu plodova. Plodovi su veoma krupni, težine oko 80 grama, izduženog oblika i mogu se cepati. Meso je ukusno i čvrsto. Rađa redovno i kasno cveta. Odlična je za jelo i preradu. Vreme dozrevanja je kraj jula i početak avgusta meseca. Atraktivna za tržište, odlična za jelo i preradu.

Roksana

ROKSANA je poreklom iz Avganistana. Ima upadljivu crvenu boju, koja prekriva narandžastu osnovu plodova. Plodovi su veoma krupni, težine oko 80 grama, izduženog oblika i mogu se cepati. Meso je ukusno i čvrsto. Rađa redovno i kasno cveta. Odlična je za jelo i preradu. Vreme dozrevanja je kraj jula i početak avgusta meseca. Atraktivna za tržište, odlična za jelo i preradu.

Prodaja vocnih sadnica ZAKLOPAČKA RUŽA je selekcija kajsije Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu. Dosta se gaji u beogradskom Podunavlju. Neko je naziva i Begaljička ruža. Sazreva u prvoj dekadi jula. Cveta kasno, jedan dan posle Mađarske najbolje. Samooplodna je. Dobro je rodnosti. Plod je krupan (55 g), ovalnog oblika. Osnovna boja je narandžasta,a sa sunčane strane je prekrivena dopunskom intezivno crvenom bojom, koja je jednolično rasporedjena. Ima vrlo čvrsto meso i dobru skladišnu sposobnost (može se čuvati duže od mesec dana u običnoj hladnjači).

Zaklopacka ruza

ZAKLOPAČKA RUŽA je selekcija kajsije Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu. Dosta se gaji u beogradskom Podunavlju. Neko je naziva i Begaljička ruža. Sazreva u prvoj dekadi jula. Cveta kasno, jedan dan posle Mađarske najbolje. Samooplodna je. Dobro je rodnosti. Plod je krupan (55 g), ovalnog oblika. Osnovna boja je narandžasta,a sa sunčane strane je prekrivena dopunskom intezivno crvenom bojom, koja je jednolično rasporedjena. Ima vrlo čvrsto meso i dobru skladišnu sposobnost (može se čuvati duže od mesec dana u običnoj hladnjači).

Sve sorte sadnica kajsije

Postoje mnoge sorte kajsije i treba se dobro informisati pre kupovine. Kada ih posadite, tek nakon par godina ćete videti kakve su, kvalitet plodova i kolika im je rodnost. Treba obratiti pažnju jer neke sorte zahtevaju da u voćnjaku bude i drugih sorti kajsija kao oprašivača. Odabir naravno nije veliki problem kada se sadi nekoliko stabala uz kuću. Međutim prilikom podizanja nekog ozbiljnijeg voćnjaka treba biti pažljiv, jer to ipak nije mala investicija. A treba i vremena da se uvidi da je došlo do greške. Kao kod većine voća, i kajsije su imale selekciju na one za upotrebu u svežem stanju (stone), te na sorte namenjene daljoj preradi. To može biti izrada marmelada i pekmeza, sokovi, sušenje i za rakiju. Usvajanjem dodatne prerade se može ostvariti bolja zarada nego samo prodajom sirovina. Od nje se za neke namene koriste i koštice.


Novosadska 4 (NS-4) – ima okruglaste, blago izdužene plodove, oni su krupni (oko 70 g). Osnovna boja kajsije je narandžasta ali je većim delom prekrivena i crvenkastim nijansama. Koštice se lako odvajaju, a dozreva u drugoj polovini jula.

Novosadska kasnocvetna – plodovi su okruglasto jajastog oblika i srednje krupnoće (oko 50 g). Boja je svetlije narandžasta sa umerenim crvenilom. Spada u sorte kajsija koje za branje stižu krajem sedmog meseca.

Novosadska rodna – je nastala odabirom iz prirodne populacije osamdesetih godina prošlog veka, spada u grupu onih sa krupnijim plodovima. Veoma je prijatne arome. Semenka se dobro odvaja od mesa ploda. Narandžaste je boje sa crvenilom sa osunčane strane, a vreme zrenja je drugi deo jula meseca.

Roksana (Rocsana) – veličina kajsija je krupnija, osnovna boja narandžasta, ali većim delom kad sazori je crvenih nijansi. Koštica se dobro odvaja, a ima određeni stepen otpornosti na šarku. Plodovi stižu krajem jula i početkom avgusta

Novosadska 2 (NS-2) – ima plodove malo krupnije od proseka (oko 65 g). Ima prijatan ukus sa dobro aromom. Dozreva polovinom jula meseca.

Mađarska najbolja (Magyar Kajszi) – veličina kajsija je srednja (oko 50g), koštica se dosta lako odvaja. Boja plodova je narandžasta sa dosta crvenila, a plodovi su blago ovalnog oblika. Dobra stavka je što malo kasnije cveta, a plodovi zore u prvoj polovini jula. Mađar

Ambrozija – italijanska je stara sorta, dosta korišćena u kreiranju novih sorti kajsija. Plodovi su srednje veličine (oko 55g) i blago su spljošteni. Vreme berbe plodova je druga polovina jula meseca.

Ananas – plodovi su srednje veličine, a izdvaja je karakteristična aroma. Cveta malo kasnije u odnosu na druge sorte kajsija, a za branje stiže u prvoj dekadi jula.

Dačija (Dacija) – rumunska sorta sa srednje krupnim plodovima (oko 60g), mada se negde navodi i da su krupni (oko 90g). Semenka se dobro odvaja od mesa ploda, a takođe dobro podnosi transport nakon branja. Za branje stiže polovinom 7 meseca.

Čačanska pljosnata – kajsije su srednje krupne veličine (oko 50g), okruglasto eliptičnog oblika. Ima prijatnu aromu, nije jako sočna pa se dobro može sušiti. Koštica se dobro odvaja, a za berbu stižu u drugoj polovini juna.

Čačansko zlato – plodovi srednje veličine (oko 50g), blago ovalnog oblika. Boja je narandžasta sa crvenilom, ono je na delu površine rašireno u formi tačkica. Dozreva u drugoj polovini juna meseca.

Ivonne Liverani – ima plodove prosečne veličine, prijatne arome i cenjene za stonu upotrebu (obično se čuva do 15 dana nakon berbe). Za branje stiže u drugoj polovini šestoga meseca.

Segedinski mamut (Szegedi Mamut) – plodovi ove sorte kajsija spadaju u krupnije. Ima veoma prijatnu aromu i dobar ukus, berba se obavlja u sedmom mesecu.

Aurora – plodovi su srednje krupni i narandžaste boje, sa osunčane strane ima rumenila. Semenka se lepo odvaja od mesa ploda. Kajsije se mogu brati početkom jula meseca.

Bergeron – kajsije su srednje veličine (oko 50g), okruglaste i blago izdužene. Pogodna za upotrebu u svežem stanju ali i za preradu. Sazreva krajem jula.

San korteze (San Castrese) – plodovi kod ove sorte kajsija su krupni, narandžaste boje sa nešto umereno rumenila. Vreme dozrevanja je u prvoj polovini jula.

Goldrič (Goldrich) – ima krupne plodove, okruglaste, ali blago spljoštene sa strane. Zori u sedmom mesecu.

Polumela (Palummella) – sorta je selekcionisana u Italiji i karakterišu je krupni plodovi. Za branje je spremna početkom 7 meseca.

Cegledi bibor – plodovi su srednje krupnoće (oko 60g). Kvalitet dobar sa prijatnom aromom. Koštica se dosta dobro odvaja od ploda. Vreme kad se beru je polovina jula.

Zaklopačka ruža – ova sorta ima i nezvaničan naziv, a on je Begaljička ruža. Plodovi su srednje veličine (oko 55g), malo bolje se čuvaju nakon branja od ostalih sorti. Kajsije su zrele početkom sedmog meseca.

Kečkemetska ruža – mađarska sorta koja ima malo kasniji termin cvetanja. Veličina plodova je srednja (oko 45g). Dozreva u drugoj polovini jula, a nakon berbe dosta dobro podnosi transport.


Neke ređe varijacije:

Septembarska kajsija (Hindukush kajsija) – ima plodove srednje veličine, vreme dozrevanja je polovina septembra.

Aleksandar – spada u starije sorte kajsija, plodovi su težine oko 50 grama, okrugli su a pokožica je narandžaste boje. Što se tiče koštice, ona se dosta lako odvaja od mesa ploda. Vreme dozrevanja je početkom 6 meseca.

Biljana – relativno novija sorta te je zbog toga manje zastupljena na terenu. Plodovi su srednje veličine (oko 55 g). Okruglo su izduženog oblika i za branje stižu polovinom jula meseca.

Bela kajsija – novija sorta koja ima svetliju žuto zelenu boju, vreme dozrevanja je početkom avgusta meseca.

Crna kajsija (Prunus dasycarpa) – posebna vrsta koja ima uglavnom aromu kajsije, ali u određenoj meri se oseti kao šljiva. Znači nije u pitanju neko ukršanje, GMO ili kloniranje, nego redovna voćka. Koštice se malo razlikuju po obliku od onih koje imaju redovne sorte kajsija. Vreme dozrevanja je u avgustu.