• Najbolji odnos cene i kvaliteta vocnih sadnica
  • ISO 9001:2005 sertifikat
  • Pozovite nas
  • 060 713 13 16
  • 060 454 78 95
  • Nas E-mail
  • lozne.sadnice.voca@gmail.com

Sadnice kivija

Prodaja vocnih sadnica kivija, sorte  – Bruno -

Bruno (Bruno)

Sortu je pronašao Bruno Just na Novom Zelandu 1920. godine. U proizvodnji je od 1930. godine a gaji se na Novom Zelandu, u Italiji, Francuskoj i SAD-u (Kalifornija). Bere se početkom novembra i u hladnjači se dobro čuva. Stablo je veoma bujno i vrlo rodno. Umereno je osetljiva prema hlorozi, suši i nematodama. Cvetovi su pojedinačni ili u parovima, krem bele boje. Cveta krajem maja, a cvetanje traje 9 dana. Plodovi su srednje krupni (70 do 80 g), prilično ujednačeni, cilindrično izduženi. Pokožica je tamnosmeđa, prekrivena gustim dlačicama. Meso je prozirno zelene boje, umereno sočno, slatkonakiselo, aromatično.

Prodaja vocnih sadnica kivija, sorte  – hejvord

Hejvord (Hayward = Chico)

Pronalazač ove sorte kivija Hayward Wright na Novom Zelandu (Auckland) 1920. godine. U proizvodnji je od 1930. godine. Gaji se na Novom Zelandu, u Italiji, Francuskoj, Japanu, SAD-u (Kalifornija) i Crnoj Gori. Bere se u prvoj dekadi novembra u Crnogorskom primorju. Plodovi mogu da se sačuvaju 5 do 6 meseci u hladnjači, na temperaturi od 0 do 1˚C i uz relativnu vlažnost vazduha od 90 do 95%. Stablo je srednje bujno. Počinje da rađau četvrtoj godini. Osetljiva je prema hlorozi, suši, niskoj relativnoj vlažnosti vazduha i nematodama. List je okruglastog oblika. Cvetovi su obično pojedinačni, krem bele boje. Cvetanje počinje krajem maja i traje 11 dana. Sorta Tomuri dobar je oprašivač za Hayward. Plodovi su krupni (100 g), ujednačeni po veličini, eliptično jajasti. Pokriveni smeđom pokožicom i svilastim dlačicama. Meso je zelenkaste, sjajno slamaste boje, topljivo, odličnog slatkonakiselog ukusa. Velika masa ploda kompenzuje slabu produktivnost rodnih grana. Plodovi postižu visoku cenu na tržištu. Sorta Hayward preporučuje se za plantažno gajenje na Crnogorskom primorju.

Prodaja vocnih sadnica kivija, sorte  – hejvord

Monti (Monty)

Odabrao je Bruno Just na Novom Zelandu (Te Puke) 1950. godine. Gaji se na Novom Zelandu, u Italiji i Francuskoj. Bere se početkom novembra. Čuva se u hladnjači do dva meseca. Stablo je veoma bujno i vrlo rodno. Otporna je prema suši i nematodama. Cvetovi su krem bele boje. Najčešće je po 4 do 6 cvetova u cvasti. Cveta krajem maja, a cvetanje traje 10 dana. List je okruglast. Plodovi su sitni (40 do 50 g), neujednačenog oblika. Od blago kruškolikog do ovalnog. Pokožica je smeđa i prekrivena gustim dlačicama. Meso je providno zeleno, sočno, slatko, blago mirišljavo. Plodovi su pogodni za industrijsku preradu. Monti je izvanredno rodna sorta. Da bi se dobili krupniji plodovi neophodna je odgovarajuća rezidba i proređivanje plodova

Sve sorte sadnica voca kivi

Kad su u pitanju sorte aronije videćete nakon malo raspitivanja da izbor nije preterano velik na našem tržištu. Međutim dobro je raspitati se kako je to ipak voće koje zahtevati par godina dok se ne pokaže u punoj snazi. A bilo bi baš nezgodno da nakon par godina shvati da to nije baš ono što smo mi želeli.

Plodovi aronije poseduju mnogo pozitivnih osobina, a rastu na žbunovima koji dobro podnose i velike vrućine i niske temperature. Ovo zvuči previše dobro da bi bilo istinito, pa se tu našla jedna začkoljica. Ovo nije tradicionalno voće na ovim prostorima pa je teže prodati u velikim količinama. Više se gaji na severu Evrope pa zato ima naziv sibirska borovnica. Plodovi u proseku imaju težinu od 1,5 grama, a njihovo dozrevanje je ujednačeno. Prečnik je prosečno 12 milimetara. Cveta u maju mesecu. Veoma je otporna na velike zimske hladnoće.

U osnovi najčešća je podela prema boji ploda, deli se u tri grupe. Tako se najčešće može i naći u ponudi kod rasadničara. Treba imati u vidu da ovo međutim nije podela prema sortama aronije.


Prateće ženske sorte kivija


Hejvord (Hayward = Chico) – Pronalazač ove sorte kivija Hayward Wright na Novom Zelandu (Auckland) 1920. godine. U proizvodnji je od 1930. godine. Gaji se na Novom Zelandu, u Italiji, Francuskoj, Japanu, SAD-u (Kalifornija) i Crnoj Gori. Bere se u prvoj dekadi novembra u Crnogorskom primorju. Plodovi mogu da se sačuvaju 5 do 6 meseci u hladnjači, na temperaturi od 0 do 1˚C i uz relativnu vlažnost vazduha od 90 do 95%. Stablo je srednje bujno. Počinje da rađau četvrtoj godini. Osetljiva je prema hlorozi, suši, niskoj relativnoj vlažnosti vazduha i nematodama. List je okruglastog oblika. Cvetovi su obično pojedinačni, krem bele boje. Cvetanje počinje krajem maja i traje 11 dana. Sorta Tomuri dobar je oprašivač za Hayward. Plodovi su krupni (100 g), ujednačeni po veličini, eliptično jajasti. Pokriveni smeđom pokožicom i svilastim dlačicama. Meso je zelenkaste, sjajno slamaste boje, topljivo, odličnog slatkonakiselog ukusa. Velika masa ploda kompenzuje slabu produktivnost rodnih grana. Plodovi postižu visoku cenu na tržištu. Sorta Hayward preporučuje se za plantažno gajenje na Crnogorskom primorju

Bruno (Bruno) – Sortu je pronašao Bruno Just na Novom Zelandu 1920. godine. U proizvodnji je od 1930. godine a gaji se na Novom Zelandu, u Italiji, Francuskoj i SAD-u (Kalifornija). Bere se početkom novembra i u hladnjači se dobro čuva. Stablo je veoma bujno i vrlo rodno. Umereno je osetljiva prema hlorozi, suši i nematodama. Cvetovi su pojedinačni ili u parovima, krem bele boje. Cveta krajem maja, a cvetanje traje 9 dana. Plodovi su srednje krupni (70 do 80 g), prilično ujednačeni, cilindrično izduženi. Pokožica je tamnosmeđa, prekrivena gustim dlačicama. Meso je prozirno zelene boje, umereno sočno, slatkonakiselo, aromatično.

Monti (Monty) – Odabrao je Bruno Just na Novom Zelandu (Te Puke) 1950. godine. Gaji se na Novom Zelandu, u Italiji i Francuskoj. Bere se početkom novembra. Čuva se u hladnjači do dva meseca. Stablo je veoma bujno i vrlo rodno. Otporna je prema suši i nematodama. Cvetovi su krem bele boje. Najčešće je po 4 do 6 cvetova u cvasti. Cveta krajem maja, a cvetanje traje 10 dana. List je okruglast. Plodovi su sitni (40 do 50 g), neujednačenog oblika. Od blago kruškolikog do ovalnog. Pokožica je smeđa i prekrivena gustim dlačicama. Meso je providno zeleno, sočno, slatko, blago mirišljavo. Plodovi su pogodni za industrijsku preradu. Monti je izvanredno rodna sorta. Da bi se dobili krupniji plodovi neophodna je odgovarajuća rezidba i proređivanje plodova.

Ebot (Abbott) – Potiče sa Novog Zelanda. Izvorni sadni materijal ove sorte obezbedio je Abbott iz Onehunga. Gaji se na Novom Zelandu, u Italiji i Francuskoj. Bere se krajem oktobra – početkom novembra. Plodovi su osrednje čuvaju u hladnjači. Stablo je bujno i rodno. Počinje da rađa u trećoj-četvrtoj godini posle sadnje. Sorta je osetljiva prema hlorozi, suši, vetru i nematodama. Cvetovi su krem bele boje, pojedinačni ili po 2 do 3 u cvasti. Počinje da cveta srenje rano (sredinom treće dekade maja), a cvetanje traje 10 dana. Plodovi su srednje krupni (70 do 80g), elipsoidni. Pokožica je smeđe boje, prekrivena gustim dlačicama. Meso je prozirno zelene boje, umereno sočno, nakiselo, blago mirišljavo

Elison (Allison) – Sortu je otkrio Bruno Just na Novom Zelandu 1920. godine. U proizvodnji je od 1930. godine. Stablo je vrlo bujno i rodno. Prorodi 3-4 godine posle sadnje. Sorta je osetljiva prema hlorozi, suši i nematodama. Cvetovi su uglavnom u parovima. Cveta ranije od sorte Abbott, krajem druge dekade maja. Plodovi su veoma slični sorti Abbott.


Perspektivne ženske sorte kivija


Elmvud (Elmwood) Potiče sa Novog Zelanda (Taurange). Bere se početkom novembra. U hladnjači se čuva do tri meseca. Veoma je bujan i vrlo rodna. Osetljiva je prema hlorozi i suši. Cvetovi su pojedinačni. Cveta krajem maja. Plodovi su vrlo krupni (160 do 180 g), ujednačeni, prekriveni smeđim dlačicama. Meso je sjajnozelenkaste boje.

Top – star (Top-Star) Otkrivena je u Italiji 1985. Godine. Mutant je sorte Hayward. Bere se krajem prve dekade novembra. Plodovi se u hladnjači čuvaju do 6 meseci. Slabo je bujna i vrlo rodna (do 30 t/ha). Osetljiva je prema hlorozi, suši i nematodama. Cvetovi su pojedinačni, krem bele boje. Cveta krajem maja, kao i sorta Hayward i oprašuje se istim oprašivačem (Tomuri). Plodovi su vrlo krupni (150g), eliptično jajasti, ujednačene veličine. Pokožica je svetlo mrke boje, bez dlačica. Meso je kao u sorte Hayward, zelenkaste sjajno slamaste boje, topljivo, odličnog slatkonakiselog ukusa.

Elizabet (Elizabeth = AC226) Mutant je sorte Hayward. Bere se vrlo rano (krajem septembra – početkom oktobra). Plodovi se čuvaju u hladnjači 2 do 3 meseca. Srednje je bujna i vrlo rodna (do 30 t/ha). Počinje da rađa u trećoj godini. Cvetovi su pojedinačni, krem bele boje. Cveta 4 do 5 dana pre sorte Hayward. Oprašuje se sortom Matuom. Plodovi su krupni do vrlo krupni (130 do 160 g), cilindrični. Pokožica crvenkastomrke do mrkosivkaste boje. Meso je žuto do žutonarandžasto, topljivo, slatko do slatkonakiselo

Hejvord klon K (Hayward clone K) Mutant je sorte Hayward, odabran u Italiji (Cesena) 1985. godine. Berba se obavlja krajem oktobra, desetak dana pre izvorne sorte kivija . Stablo je srednje bujno. Počinje da rađa u trećoj-četvrtoj godini posle sadnje. Cvetovi su pojedinačni, krem bele boje. Cveta kad i sorta Hayward. Oprašivač je sorta P1. Plod je krupan (120 do 140 g), izduženo ovalan. Meso je zelenkaste boje, slatkonakiselo.


Muške sorte (oprašivači) kivija


Tomuri (Tomuri) Potiče sa Novog Zelanda. Selekcionari su N. Monat i W. A. Fletcher (1968). Stablo je bujno. Prašnički (muški) cvetovi su u grozdovima, obično po 5 zajedno. Cveta obilno i dugo (10 do 12 dana). Počinje da cveta 3 do 4 dana pre sorte Hayward, a završava dva dana kasnije. Najbolji je oprašivač za vodeću žensku sortu aktinidije Hayward.

Matua (Matua) Potiče sa Novog Zelanda. Selekcionari su N. Monat i W. A. Fletcher (1968). Stablo je bujno. Obično se po 3 prašnička (muška) cveta nalazi u cvasti. Cveta obilno. Cvetanje počinje ranije nego kod sorte Tomuri i traje duže. Pogodna je kao oprašivač za sorte Abbott, Elizabeth i Allison koje ranije cvetaju.