• Najbolji odnos cene i kvaliteta vocnih sadnica
  • ISO 9001:2005 sertifikat
  • Nas E-mail
  • lozne.sadnice.voca@gmail.com

Sadnice oraha

Prodaja vocnih sadnica Rasna je domaća sorta koja je nastala na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, kao selekcija odabrana iz spontane populacije oraha Plod je srednje krupan, prosečne mase oko 13 grama, okruglastog oblika. Sazreva polovinom oktobra. Ljuska ploda je meka i lako lomljiva. Jezgro je dobrog kvaliteta, svelte boje, koja ima randman oko 51%. Stablo je manje bujno i srednje pozno ulazi u vegetaciju, čime izbegava pozne prolećne mrazeve. Samim tim izbegava i primarnu infekciju gnomonijom, koja izaziva oboljenje pegavost lišća, a samim tim hemijska zaštita ove sorte je nepotrebna. Rano prorodi i ima veliku rodnost, pa se preporučuje za gajenje i u hladnijim, kontinentalnim, nevinogradskim oblastima. Oprasuju ga Jupiter, Gazenhajm 139.

Rasna

Rasna je domaća sorta koja je nastala na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, kao selekcija odabrana iz spontane populacije oraha Plod je srednje krupan, prosečne mase oko 13 grama, okruglastog oblika. Sazreva polovinom oktobra. Ljuska ploda je meka i lako lomljiva. Jezgro je dobrog kvaliteta, svelte boje, koja ima randman oko 51%. Stablo je manje bujno i srednje pozno ulazi u vegetaciju, čime izbegava pozne prolećne mrazeve. Samim tim izbegava i primarnu infekciju gnomonijom, koja izaziva oboljenje pegavost lišća, a samim tim hemijska zaštita ove sorte je nepotrebna. Rano prorodi i ima veliku rodnost, pa se preporučuje za gajenje i u hladnijim, kontinentalnim, nevinogradskim oblastima. Oprasuju ga Jupiter, Gazenhajm 139.

Prodaja vocnih sadnica  Šampion je sorta nastala kao domaća selekcija oraha, koja sazreva jako rano, početkom septembra. Plod ima masu od oko 14 grama, jako je svelte boje i ima visok procenat ulja u sebi, oko 67%. Popunjenost jezgra je oko 58%Ima srednje bujnu vegetaciju i vrlo je rodna sorta. Otporan je na bolesti. Odličan kvalitet, svetla jezgra, tanka ljuska može i uhladnijim rejonima, jer završava vegetaciju 10 dana pre Šejnova. Može se gajiti na svim područjima pogodnim za voće.

Sampion

Šampion je sorta nastala kao domaća selekcija oraha, koja sazreva jako rano, početkom septembra. Plod ima masu od oko 14 grama, jako je svelte boje i ima visok procenat ulja u sebi, oko 67%. Popunjenost jezgra je oko 58%Ima srednje bujnu vegetaciju i vrlo je rodna sorta. Otporan je na bolesti. Odličan kvalitet, svetla jezgra, tanka ljuska može i uhladnijim rejonima, jer završava vegetaciju 10 dana pre Šejnova. Može se gajiti na svim područjima pogodnim za voće.

Prodaja vocnih sadnica Šejnovo je prva poznata bugarska sorta oraha, nastala 1938.godine, iz odabira spontane populacije. Ova sorta je dosta rasprostanjena u Srbiji. Plod je krupan, sa prosečnom masom oko 10,5 g. Ovalnog oblika, tanke i meke ljuske, iz koje se lako vadi jezgra dobrog kvaliteta sa randman jezgra oko 55%. Tamnija boja jezgra je stvar koja je neprivlačna konzumentima kod ove sorte. Sazreva u prvoj polovini septembra. Stablo je bujno, a grane u kruni rastu pod širokim uglovima. Vegetacija mu kreće ranije, početkom aprila a cvetanje pocinje 20. aprila. Protandričan je, tj. ranije mu cvetaju muški od ženskih cvetova. Zbog izvesne osetljivosti na kasne prolećne mrazeve, preporučuje se za gajenje u toplijim, prisojnijim oblastima. Radja dobro, redovno i otporan je na pegavost lišća.

Sejnovo

Šejnovo je prva poznata bugarska sorta oraha, nastala 1938.godine, iz odabira spontane populacije. Ova sorta je dosta rasprostanjena u Srbiji. Plod je krupan, sa prosečnom masom oko 10,5 g. Ovalnog oblika, tanke i meke ljuske, iz koje se lako vadi jezgra dobrog kvaliteta sa randman jezgra oko 55%. Tamnija boja jezgra je stvar koja je neprivlačna konzumentima kod ove sorte. Sazreva u prvoj polovini septembra. Stablo je bujno, a grane u kruni rastu pod širokim uglovima. Vegetacija mu kreće ranije, početkom aprila a cvetanje pocinje 20. aprila. Protandričan je, tj. ranije mu cvetaju muški od ženskih cvetova. Zbog izvesne osetljivosti na kasne prolećne mrazeve, preporučuje se za gajenje u toplijim, prisojnijim oblastima. Radja dobro, redovno i otporan je na pegavost lišća.

Prodaja vocnih sadnica Gazenhajm 139 (Geinsenheim 139) je nemačka sorta, samooplodna, sa relativno kratkom vegetacijom i zato se uspešno gaji u hladnijim područjima. Spada u sorte kasnije vegetacije. Plod je srednje krupan, jajastog oblika, svelte i lako lomljive ljuske, prosečno 13 g. sa radmanom jezgra do 50%. Sazreva polovinom oktobra. Stablo je srednje bujno i vrlo rodno. Kasno ulazi u period vegetacijei rani završava, tako  da je pozni prolećni i rani jesenji marazevi ne ugrožavaju.

Gazenhajm

Gazenhajm 139 (Geinsenheim 139) je nemačka sorta, samooplodna, sa relativno kratkom vegetacijom i zato se uspešno gaji u hladnijim područjima. Spada u sorte kasnije vegetacije. Plod je srednje krupan, jajastog oblika, svelte i lako lomljive ljuske, prosečno 13 g. sa radmanom jezgra do 50%. Sazreva polovinom oktobra. Stablo je srednje bujno i vrlo rodno. Kasno ulazi u period vegetacijei rani završava, tako da je pozni prolećni i rani jesenji marazevi ne ugrožavaju.

Prodaja vocnih sadnica Franket (Franqatte) je sorta francuskog porekla, sigurno najpoznatija i najraširenija sorta u svetu, koja se gaji od 1827. Godine. Odlikuje se kasnim početkom vegetacije, tako da izbegava prolećne mrazeve. Spada u najkasnije sorte, pa mogu je oštetiti jaki zimski mrazevi. Stablo je srednje bujno, visoke i redovne rodnosti. Plod je srednje krupan, prosečno oko 12 g, izdužen, proširen i zašiljen, pri osnovi sa oštrim vrhom. Ljuska mu je hrapava, svetla, lako se lomi. Jezgro je lepo, svetlo, odličnog kvaliteta. Randman jezgre oko 48%.

Franket (Franqatte)

Franket (Franqatte) je sorta francuskog porekla, sigurno najpoznatija i najraširenija sorta u svetu, koja se gaji od 1827. Godine. Odlikuje se kasnim početkom vegetacije, tako da izbegava prolećne mrazeve. Spada u najkasnije sorte, pa mogu je oštetiti jaki zimski mrazevi. Stablo je srednje bujno, visoke i redovne rodnosti. Plod je srednje krupan, prosečno oko 12 g, izdužen, proširen i zašiljen, pri osnovi sa oštrim vrhom. Ljuska mu je hrapava, svetla, lako se lomi. Jezgro je lepo, svetlo, odličnog kvaliteta. Randman jezgre oko 48%.

Prodaja vocnih sadnica Čenndler (Chandler) je američka sorta, nastala na Univerzitetu u Kaliforniji, 1979. godine. Nazvana je po profesoru voćarstva V.H. Čendleru, koji ju je i selekcionisao. Danas je vodeća sorta na svetu. Čendler je kasna  sorta Stablo je srednje bujnosti. Plod je krupan, ljuska je glatka, tanka i ovalnog oblika. Mrezgra je svetla i odličnog kvaliteta. Čendler orasi daju najviše prinosa od bilo koje sorte. Oprašuje se medjusobno sa Franketom, a oprašuju ga Gazenhajm 139 i druge kasne sorte orah

Cenndler

Čenndler (Chandler) je američka sorta, nastala na Univerzitetu u Kaliforniji, 1979. godine. Nazvana je po profesoru voćarstva V.H. Čendleru, koji ju je i selekcionisao. Danas je vodeća sorta na svetu. Čendler je kasna sorta Stablo je srednje bujnosti. Plod je krupan, ljuska je glatka, tanka i ovalnog oblika. Mrezgra je svetla i odličnog kvaliteta. Čendler orasi daju najviše prinosa od bilo koje sorte. Oprašuje se medjusobno sa Franketom, a oprašuju ga Gazenhajm 139 i druge kasne sorte orah

Sve sorte sadnica oraha

Orasi su u grupi voća koje se tradicionalno dosta koristi na ovim prostorima. Podizanjem zasada oraha se obezbeđuje stabilan prihod, bez mnogo rizika. Međutim i to nosi određene opcije, pa treba biti dobro informisan pre početka investiranja novca i vremena. Kod veoma uspešnih selecija, prva ozbiljnija berba orasa se može očekivati tokom četvrte godine. Za većinu sorti to je često i kasnije, bez obzira što plodove donose već u prvoj ili drugoj godini. Stvar o kojoj se treba razmisliti pre zasnivanja voćnjaka, koja će se međukultura gajiti među stablima oraha dok ona ne dostignu pun rod.To mogu biti kajsije ili višnje, ali i jagode, maline i kupine. Za razliku od ostalih voćki kod oraha je situacija da je njegovo stablo veoma traženo. Tako da se i na kraju može ostvariti velika dodatna vrednost.


Čendler (Cendler) – poreklom iz Amerike, ali dodatno selekcionisan u Turskoj. Veoma cenjen i tražen zbog kvaliteta plodova i dobre rodnosti na spoljnim granama stabla. Kao što je i trend drvo se orezivanjem drži do visine od 4,5 metra (ukoliko se neorezuje može narasti do 12 metara). Što se tiče prinosa, može se svašta čuti, pa i to da u 8 godini daje oko 80 kilograma očišćenih plodova (orasa) po jednoj voćki. Toje informacija koja se teže proveri, ali je sigurno da ima plodove svetle boje i da se ljuska lako lomi.

Franket (Franquette)– poreklom iz Francuske, spada među kasnije vrste. Plodovi su svetle boje i ljuska se dosta lako uklanja. Dosta često se sadi zajedno sa sortom Čendler tako da posluži kao oprašivač, gde Franketa bude zasađeno oko 10% u voćnjaku.

Tisa – Tip NS-21/75 poseduje krupne plodove, međutim kao manu mu smatraju tamniju boju jezgra (ima prijatan ukus). U pitanju je sorta oraha Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu koja je priznata 1987. godine. Plodovi budu zreli za berbu polovinom septembra meseca. Poseduje određenu otpornost prema pegavosti lista i ploda.

Mire – sorta nastala odabirom kvalitetnijih sejanaca iz eksperimentalnog zasada (Poljoprivredni fakultet – Novi Sad). Spada u grupu osetljivijih na ranije mrazeve. Ima plodove koji su prosečne veličine (srednji – oko 12 g), ljuska se dosta lako lomi i jezgro ima svetliju boju.

Ibar – Polovinom 20 veka je selekcionisan, a osnova je pronađena u selu Progorelici, zapravo i njegovoj okolini. Ovo je čisto da se objasni odakle naziv ove sorte oraha. Plodovi su srednje krupni obično rastu po dva zajedno. Prilikom čišćenja se ljuska dosta lako odvaja od jezgra, koje je svetlije smeđe boje. Za berbu stiže krajem septembra i početkom oktobra

Hartli (Hartley) – sorta poreklom iz Amerike, sa srednje krupnim plodovima. Jezgra se odlikuje svetlijom bojom. U proleće malo kasnije kreće sa vegetacijom pa mu ne preti opasnost od poznih mrazeva.

Gazenhajm 251 – sorta razvijena u nemačkoj sa plodovima prosečne večičine oko 13 grama. Karakteriše je kasnije kretanje sa vegetacijom, pa se umanjuje opasnost mraza.

Gazenhajm 139 – kao i 251 kreće kasnije sa vegetacijom. Orasi su srednje veličine, nema većih opasnosti od poznog mraza kod ove sorte oraha. Ljuska ploda je dosta tanka a jezgro je nešto svetlije boje. Za branje stiže polovinom oktobra.

Gazenhajm 1247 – se od prethodne dve sorte razlikuje po osetljivosti na prolećni mraz. Plodovi su srednje večićine sa svetlijom jezgrom.

Bačka – Tip NS-18/73 – spada u orahe koji imaju srednju veličinu plodva, oko 12 grama. Boja jezgra je svetlija, što se ceni od strane kupaca. Nije otporna na mrazeve koji se mogu pojaviti u proleće, iz tog razloga može da se sadi u vinogradarskim krajevima. Ljuske se dosta lako lome. Srem – Tip NS-6/76 – ima pl

Srem – Tip NS-6/76 – ima plodove koji su krupniji, ali sa tanjom ljuskom koja je srednje mekana. Za berbu stižu polovinom septembra meseca. Plodovi se nalaze u grozdovima koji broje prosečno 5 orasa zajedno u proseku.

Pejn – američka sorta, manje zastupljena kod nas iz razloga što traži nešto umereniju klimu. Može da se sadi u reonima koji se vode kao vinogradarski.

Lara – kod ove sorte oraha vegetacija počinje krajem aprila meseca. Izbegavanje kasnijih mrazeva u proleće i kvalitetni plodovi su glavni razlog popularnosti u kontinentalnim krajevima. Sama unutrašnjost ploda – jezgra ima sveliju boju.

Fernon – poreklom je iz Francuske i karekteriše ga početak vegetacije početkom maja meseca. Plodovi su srednje veličine sa svetlijom jezgrom koja je veoma ukusna. Sama ljuska deluje malo izdužena, ali se dosta lako lomi. Zbog dosta kasnijeg kretanja vegetacije može da se gaji i u uslovima koji su malo oštriji.

Ideal grozdasti – kod ove sorte oraha je specifično da može biti po 15 plodova grupisano zajedno. Zbog velike gustine, plodovi budu sitniji do srednje krupni. Nije preterano raširena zbog ranog početka vegetacije, pa se desi da strada od hladnoće u ključnom periodu.

Kasni rodni – plodovi su srednje veličine u proseku. Zbog kasnijeg početka vegetacije može da se uspešno gaji u predelima gde ima opasnosti od prolećnih mrazeva. Kod ove sorte se muški i ženski cvetovi pojavljuju istovremeno, ali je preporučljivo imati i određeni broj drugih sorti radi boljeg oprašivanja.

Sorento (Sorrento) – ime je dobio po regiji u Italiji, tamo spada među najviše gajene sorte oraha. Ljuska je malo deblja od očekivanog, ali je boja jezgra svetla što je veliki plus. Kao mana se može pokazati raniji početak vegetacije.

Lompok – relativno nova sorta kod nas, glavni razlog za manju zastupljenost je raniji početak vegetacije. Plodovi su srednje veličine i dobrog kvaliteta, ali takve imaju i neke sorte koje izbegavaju pozne mrazeve.

Apolo (Apollo) – je starija sorta koja je karakteristična po krupnijim plodovima. Malo ranije kreće sa vegataciom, pa je to razlog umerene popularnosti. Dosta se lako lomi ljuska, a jezgra orasa je svelo žute boje.

Rasna – poreklom sa naših prostora (ime duguje selu gde je započela selekcija). Kod ove sorte oraha vegetacija počinje kasnije, u drugoj polovini aprila. Plodovi su krupni, a sama jezgra je svetlije boje. Radi boljih rezultata se preporukuje da u zasadu se nađe i određeni broj drugih sorti kao oprašivača

Novosadski rodni – Tip NS-43/76 – osetljiviji je na prolećne mrazeve. Obilato rađa. Ljuska sa lako lomi, plodovi su krupni i imaju svetliju jezgru koja je veoma finog kvaliteta.

Crveni orah – poznat je i kao G – 1239. Osetljiviji je prema mrazevima a za branje stiže početkom oktobra. Jezgro je crveno samo po spoljnom omotaču, dok je iznutra svetlije boje. Tako da se za dekoraciju mogu koristiti samo cele jezgre, nikako mljevene.

Sejnovo – poznat i pod nazivom Šejnovo. Nastala je polovinom prošlog veka u Bugarskoj, a naziv je dobila po selu u čijoj je blizini počela selekcija. Sami plodovi imaju srednje krupne plodove i lako lomljivu ljusku. Oblik im je jajast i za branje dospevaju početkom oktobra. Boja jezgra je nešto tamnije boje.