• Najbolji odnos cene i kvaliteta vocnih sadnica
  • ISO 9001:2005 sertifikat
  • Nas E-mail
  • lozne.sadnice.voca@gmail.com

PROIZVODNJA VOCNIH SADNICA


Pokretanje posla sa proizvodnjom voca i šta to znači


Gajenje voća je gajenje voćnih kultura koje se sastoje od svih semenskih struktura cvetnih biljaka, kao i orašastih plodova u komercijalne svrhe i za potrošnju.

Budući da ste znali da vam je jedini cilj bavljenje voćarstvom, sledeći korak koji treba da preduzmete da biste uspeli je izgradnja sveobuhvatnog poslovnog plana baš kao što je dole navedeno.

Velika prednost je što je većina delova sveta toliko blagoslovena plodnim zemljištem da ga čini pogodnim za gajenje različitih vrsta prehrambenih useva, uključujući voće i povrće.

Otvaranje voćarstva raste iz dana u dan, jer su poljoprivrednici i drugi preduzetnici profitirali od ovog poslovnog poduhvata.

Voće je osnovna roba koja se na tržištu može naći poput ostalih prehrambenih kultura, i to u mnogim kvalitetama i vrstama koje uglavnom imaju veliko zdravlje i koristi.

Voće i vrlo traženo, a ovo ga je učinilo jednim od unosnih poslova kojim se bilo ko može baviti ili koristiti pored svoje zarade.

U voćarskom poslu nije važno da li ste profesionalni poljoprivrednik ili ste još uvek početnik, nakon što sledite dole navedene smernice, moći ćete da uspete u bilo kom poslu koji se bavi voćarstvom.

1. Izaberite određenu vocnu vrstu


Širom sveta postoji do 2000 vrsta voća, kao i hiljade sorti. Ne možete uzgajati sve plodove odjednom, tako da u početnoj fazi morate odabrati jednu određenu vrstu koja se uglavnom konzumira u vašem području.

Bolje je znati kakvu voće želite da uzmete kao svoj poslovni poduhvat. Neki od plodova su jagoda, malina, borovnica i trešnja, da nabrojimo samo nekoliko.

Pazljivo odaberite vocnu sortu, jer vocna sorta o kojoj ste sanjali da se bavite poljoprivredom možda nije pogodna za vaše područje. Evo nekoliko važnih stvari koje treba uzeti u obzir pre nego što odaberete vrstu voća, bez obzira gde se nalazite u svetu.

  • Kakvo voće je potrebno tržištu vašeg područja i mogucnost izvoza
  • Kolika je potražnja za ovim voćem?
  • Sa koliko sadnica ovog voća treba da započnem?
  • Koje voće može efikasno da raste u vašem regionu s obzirom na vreme i klimu?
  • Šta će doneti veći profit?
  • Koliko je ovo voće otporno na štetočine i bolesti?
  • Da li postoji rizik od uzgajanja ovog voća?

Jednom kada ste morali da dobijete odgovore na svoja pitanja tokom istraživanja tržišta, tada možete preduzeti sledeći korak da biste napredovali u onome što želite.

2. Proučite plodove koje ste izabrali

Za bilo koji posao sa voćem koji želite da započnete, pobrinite se da imate osnovno znanje o tom voću i kako ga saditi.

Takođe, njegova najbolja sezona sadnje, kako doći do sadnica, potrebna nega i postupci održavanja, kada dodati đubrivo, kako znati da je vreme za berbu i još mnogo toga.

Pravilnu obuku možete dobiti radeći sa poljoprivrednikom koji je u osnovi specijalizovan za uzgajanje takvog voća da biste stekli osnovno znanje koje će vam pomoći u uspehu.

Pored toga, pokušajte da saznate sorte dostupne za tu određenu vrstu voća i koja je najisplativija za komercijalno voćarstvo.

3. Gde početi

Potrebno vam je obradivo zemljište da biste zasadili voćke, baš kao što bilo kojoj farmi treba zemljište. Zemljište se smatra najvažnijim elementom u planiranju uspostavljanja poljoprivredne delatnosti.

Kao početniku, preporučljivo je da uzmete mali poljoprivredni deo umesto da steknete veliko zemljište dok uspešno ne prođete eksperimentalnu fazu.

Pri odabiru zemljišta za voćarstvo ne birajte samo za poljoprivredu, već uzimajte u obzir vrstu i sastav tla, što je jedna od glavnih odrednica efikasnog prinosa i rasta biljaka.

Zemljište treba da se sastoji od humusa i drugih osnovnih minerala koji se mogu utvrditi sprovođenjem ili ispitivanjem tla. Međutim, možete dodati i vitalnije hranljive materije u zemlju prilikom pripreme tla za obradu dodavanjem organskog stajnjaka ili đubriva.

Takođe proverite pH vrednost da biste se uverili da je normalna, ni previše kisela ni alkalna.

Pogodno poljoprivredno zemljište za voćarstvo treba da ima pristup izlaganju sunčevoj svetlosti; topografija i demografija; dobar tip tla / PH zemljište i dostupnost izvora vode koji su korisni za voćku. Ne zanemarujte nijednog od njih.

4. Počnite sa manjom količinom

Prvo ispitivanje bilo kog posla uvek se smatra fazom eksperimentalne poljoprivrede.

To je faza prve demonstracije voćarstva, testirajte moguću hipotezu i napravite otkriće koje će vam pomoći da idete napred, izbegavajući moguće greške.

Ako započnete sa malim, to će vam pomoći da efikasno upravljate voćarskim kulturama i lako ćete se suočiti sa nekim izazovima koji mogu nastati tokom procesa uzgoja.

Iz ovog malog početnog koraka naučićete na greškama i steći bolje iskustvo koje će vam pomoći u rešavanju glavnih voćarskih operacija u sledećim eksperimentima.

5. Dobar rasadni materijal za početak i najvažnije sadnice

Uzmite najbolje sadnice od lokalnih poljoprivrednika ili bilo kog ministarstva koje nadgleda poljoprivrednike i poljoprivrednu praksu.

6. Suzbijanje bolesti i štetočina

Voćke napadaju određene bolesti i štetočine. Zato ne biste trebali čekati dok ne počne pre nego što tražite načine da ih kontrolišete.

Pravovremeno se zaštitite od štetočina, poput fungicida i hemikalija za suzbijanje bolesti, i pobrinite se da se pažljivo šire kako ne bi oštetili biljku ili plod.

Da biste efikasno upravljali biljkom, uvek morate pripaziti na biljku kako biste osigurali dobro rastuće stanje.

7. Potrazite ciljano trziste na vreme

Voće je vrlo kvarljivo, pa dok čekate da naraste, iskoristite tu priliku da započnete sa nabavkom novih i dodatnih kupaca.

Kada dođe vreme berbe, možete pouzdano prodati već dostupnim potencijalnim kupcima kako biste izbegli pogoršanje i obeshrabrivanje vaših dosadašnjih napora.

8. Berba i skladištenje

Plod se bere nekoliko meseci nakon sadnje, u zavisnosti od vrste voća koje uzgajate.

Obično se beru u punoj veličini i normalne boje ploda tokom zrenja. Kore i pokozica bi u ovoj fazi trebalo da budu sjajne i čvrste.

Voće treba čuvati na optimalnim mestima za skladištenje. Međutim, plod ne treba dugo čuvati, jer lako može propasti.