• Najbolji odnos cene i kvaliteta vocnih sadnica
  • ISO 9001:2005 sertifikat
  • Nas E-mail
  • lozne.sadnice.voca@gmail.com

Sadnice badema

ova sorta drena ima plodove koji su blago izduženi, dužine 3,5 cm. Presečna težina im je oko 9 grama. Selekcija je odrađena u Bugarskoj. Berba se obavlja u drugoj polovini avgusta.

Supernova

ponegde se vodi i kao Super nova. Jezgro je krupno i nalazi se u krupnim plodovima (veličina jezgra je malo preko 40% od ploda). U pitanju je samooplodna sorta, te nema potrebe za dodatnim sortama oprašivačima.Vreme dozrevanja plodova je početkom septembra meseca.

 ima bedeme koji su po veličini srednje krupni, sa nešto krupnijom jezgrom. Cvetanje je nešto kasnije u odnosu na druge sorte što ga preporučuju za gajenje na ovim prostorima. Plodovi se mogu brati krajem avgusta meseca. Potrebni su mu oprašivači.

Aromatični

ima bedeme koji su po veličini srednje krupni, sa nešto krupnijom jezgrom. Cvetanje je nešto kasnije u odnosu na druge sorte što ga preporučuju za gajenje na ovim prostorima. Plodovi se mogu brati krajem avgusta meseca. Potrebni su mu oprašivači.

Japanska jabuka Hiratana je sitnija sorta u odnosu na prethodne, crveno narandžaste boje, otporna na niske temperature do -15 stepeni.
Plod je srednje krupan, spljošteno-uglast, u vreme berbe je žute ili narandžaste boje. Meso kad omekša postaje narandžasto, odličnog je ukusa, Sazreva ranije u odnosu na druge sorte japanske jabuke. Srednje bujnog je rasta

Feranjez (Ferragnes)

je poznata Francuska sorta, jezgro je krupno i čini oko 40% ploda. Spada u slatke sorte, cenjena u industriji izrade slatkiša. Plodovi imaju izduženi oblik. Plodovi se mogu brati u prvoj polovini devetoga meseca. Potrebni su oprašivači.

Ukratko o sortama sadnica badema

Mada nije voće koje je u velikoj meri zastupljeno kod nas, ipak rasadnici u svojoj ponudi imaju razne sorte badema. U osnovi je ovo voćka koja voli toplije vreme, sa umerenim padavinama i veliki su problem pozni prolećni mrazevi. Ipak se na okućnicama može gajiti, samo je potrebno posvetiti malo pažnje uslovima koji su neophodni. Iako su problem mrazevi u proleće, što se tiče zime bademu ne smetaju mnogo temperature od – 20° jer se nalazi u fazi mirovanja. Tokom leta mu ne smetaju duži sušni periodi, ali u periodu formiranja plodova može biti dobro da se obavi navodnjavanje. Pored samog izbora sorte, potrebno je obratiti pažnju koja se podloga koristi za voćku. Mogu da se koriste sejanci slatkog ili gorkog badema, hibridi breskve i badema (poznata je GF 677), divlje breskve, šljive ( poznata je Marianna 2624). Podloga koja se dosta dobro pokazala jeste vinogradarska breskva, međutim na njoj drvo badema ima kraći vek trajanja nego na ostalima.


Najčešće sorte badema


Carski pozni je sorta selektovana na hrvatskim ostrvima, sami plodovi badema su krupni. Spada u grupu onih koji imaju malo kasnije cvetanje u odnosu na prosek.

Tuoano ima krupne plodove, koristi se u prehranbenoj industriji, dobrog je ukusa. Berba se obavlja početkom devetog meseca. Samooplodna je sorta badema.

Markona kasnije malo cveta, plodoci su srednje veličine. Delimično je samooplodna, ali potrebni su oprašivači.

Jaltinski oprašivač

Feradiel (Ferraduel) koristi se kao oprašivač kod nas uglavnom. oprašivač

Teksas (Texas) dobar oprašivač u većim zasadima, sorta je selekcionisana u SAD. Plodovi su malo sitniji sitniji od proseka, pa samim time i jezgra. Ukus je dobar i ima aromu karekterističnu za bademe. Ovaj badem bude zreo krajem devetoga meseca.