• Najbolji odnos cene i kvaliteta vocnih sadnica
  • ISO 9001:2005 sertifikat
  • Nas E-mail
  • lozne.sadnice.voca@gmail.com

Sadnice drena

ova sorta drena ima plodove koji su blago izduženi, dužine 3,5 cm. Presečna težina im je oko 9 grama. Selekcija je odrađena u Bugarskoj. Berba se obavlja u drugoj polovini avgusta.

Kazanlak

ova sorta drena ima plodove koji su blago izduženi, dužine 3,5 cm. Presečna težina im je oko 9 grama. Selekcija je odrađena u Bugarskoj. Berba se obavlja u drugoj polovini avgusta..

ima srednje krupne plodove  prosečne mase oko 5 grama. Selekcionisan je u Novom Sadu. Plodovi za branje dospevaju krajem jula meseca, što je značajno pre drugih sorti drena.

Apatinski rani

ima srednje krupne plodove prosečne mase oko 5 grama. Selekcionisan je u Novom Sadu. Plodovi za branje dospevaju krajem jula meseca, što je značajno pre drugih sorti drena.

Japanska jabuka Hiratana je sitnija sorta u odnosu na prethodne, crveno narandžaste boje, otporna na niske temperature do -15 stepeni. Plod je srednje krupan, spljošteno-uglast, u vreme berbe je žute ili narandžaste boje. Meso kad omekša postaje narandžasto, odličnog je ukusa, Sazreva ranije u odnosu na druge sorte japanske jabuke. Srednje bujnog je rasta

Pančarevo (Pancharevo)

drenovi kada dozore su ovalno-izduženi srednje jrupni sa težinom oko 7 grama.

Ukratko o sortama sadnica drena

Mada je u pitanju ovo voće koje se uglavnom gaji pojedinačno na okučnicama, kada su u pitanju sorte drena ponuda je dosta velika. Dren može dosta da se razgrana i da pređe visinu od 7 metara, dobrim orezivanjem se može držati na nižoj visini tako da se lako obere. Mada može da se pojede i svež, uglavnom se suši ili koristi za prerađevine. Da bi se iskoristio kompletan potencijal plodova treba ih brati kada su potpuno zreli, tada je količina šećera najveća. Vreme dozrevanja plodova počinje u avgustu pa traje sve do druge polovine septembra. Za preradu se uglavnom dren upotrebljava za pekmeze, marmelade, džemovei kompote. Pored toga se koriste za razne alhoholne ili bezalhoholne napitke. Veliki plus za ovu voćku je otpornost na štetočine i bolesti, te se nevrše tretiranja zaštitnim sredstvima.


Najčešće sorte drena na našim prostorima


Kazanlak ova sorta drena ima plodove koji su blago izduženi, dužine 3,5 cm. Presečna težina im je oko 9 grama. Selekcija je odrađena u Bugarskoj. Berba se obavlja u drugoj polovini avgusta.

Apatinski rani ima srednje krupne plodove prosečne mase oko 5 grama. Selekcionisan je u Novom Sadu. Plodovi za branje dospevaju krajem jula meseca, što je značajno pre drugih sorti drena.

Pančarevo (Pancharevo) drenovi kada dozore su ovalno-izduženi srednje jrupni sa težinom oko 7 grama.

Parkovski je sorta namenjena za hortikulturu, selekcija je rađena u tom smeru. Veoma je otporan na lošije vremenske uslove, a ima bogatu zelenu lisnu masu. Plodovi su sitniji.

Jolico ima plodove valjkasto izdužene sa prosečnom težinom od oko 5 grama. Ovde se slabije pokazao jer spada u sorte drena koje kasnije stižu sa dozrevanjem. Takođe je samobesplodna sorta, pa su potrebni i oprašivači u voćnjacima.

Šan (Shan) srednje krupni plodovi, a ukus i aroma drenova su karakteristični za ovo voće. Selekcionisan je u Rumuniji.

Era domaća sorta drena sa plodovima koji imaju prosečnu težinuoko 5,5 grama. Drenovi se mogu brati u septembru mesecu.

Lutea Sorta selekcionisana u Poljskoj, dobro podnosi zimu.

Joli spada u kasnije sorte, za berbu stiže u drugoj polovini septembra meseca. Nedgde se navodi podatak da plodovi dozrevaju polovinom avgusta.

Bačka drenovi ove sorte su u proseku teški od 5 do 6 g.

Sremo spada u kasnije vrste sa vremenom dozrevanja plodova u septembru.

Žuti za branje stižu u drugoj polovini avgusta meseca.