• Najbolji odnos cene i kvaliteta vocnih sadnica
  • ISO 9001:2005 sertifikat
  • Nas E-mail
  • lozne.sadnice.voca@gmail.com

Sadnice japanske jabuke

Japanska jabuka Tipo spada u otpornije sorte, srednje je krupnoće. Plod je crveno narandžaste boje, aromatičnog je ukusa. Idealna sorta za uzgoj u našim krajevima.

Tipo - Japanska jabuka

Japanska jabuka "Tipo" spada u otpornije sorte, srednje je krupnoće. Plod je crveno narandžaste boje, aromatičnog je ukusa. Idealna sorta za uzgoj u našim krajevima.

Japanska jabuka Vanilija je odlična sorta za gajenje u našim uslovima.
Razmak sadnje sadnica kaki jabuke je 2,5 x 2,5 m. Plodovi su jako krupni, okruglastog oblika, ponekad malo zašiljeni. Odlični za skladištenje.
Sazrevaju krajem novembra meseca.

Vanilija - japanska jabuka

Japanska jabuka "Vanilija" je odlična sorta za gajenje u našim uslovima. Razmak sadnje sadnica kaki jabuke je 2,5 x 2,5 m. Plodovi su jako krupni, okruglastog oblika, ponekad malo zašiljeni. Odlični za skladištenje. Sazrevaju krajem novembra meseca.

Japanska jabuka Hiratana je sitnija sorta u odnosu na prethodne, crveno narandžaste boje, otporna na niske temperature do -15 stepeni.
Plod je srednje krupan, spljošteno-uglast, u vreme berbe je žute ili narandžaste boje. Meso kad omekša postaje narandžasto, odličnog je ukusa, Sazreva ranije u odnosu na druge sorte japanske jabuke. Srednje bujnog je rasta

Hiratana - japanska jabuka

Japanska jabuka "Hiratana" je sitnija sorta u odnosu na prethodne, crveno narandžaste boje, otporna na niske temperature do -15 stepeni. Plod je srednje krupan, spljošteno-uglast, u vreme berbe je žute ili narandžaste boje. Meso kad omekša postaje narandžasto, odličnog je ukusa, Sazreva ranije u odnosu na druge sorte japanske jabuke. Srednje bujnog je rasta.

Ukratko o sortama sadnica japanske jabuke

Nekada je postojala velika konfuzija i pogrešna identifikacija kada su u pitanju japanske kaki jabuke. Navešćemo listu, koja je naravno podložna reviziji, kada bolje tenhičke analize budu postale dostupne.


Astringentne sorte


Eureka Srednji, pa sve do velikog ploda, naboran blizu čašice. Kožica je svetlonarandžasta i crvenkasta. Dobrog kvaliteta. Kasno zri. Drvo je malo, snažno, otporno na suše i mrazeve, obilno rađa. Ovo je jedna od najpovoljnijih sorti za Teksas i Floridu.

Hačija Velik, okruglasto-konusni plod. Kožica je sjajna, tamnonarandžasta. Meso je tamnožuto. Slatkog i bogatog ukusa. Odlična je za sušenje. Sazreva sredinom i krajem sezone. Stablo je snažno i ima uspravno širenje. Prisutno je u Kaliforniji.

Honan Red Malo, okruglasto voće sa tankom kožicom. Boja kožice i mesa je narandžasto-crvena kada sazri. Ovo je odlična vrsta za konzumiranje u svežem stanju, ali i za sušenje. Sazreva sredinom i krajem sezone. Visoko, uspravno, srednje snažno stablo. Donosi dobar prinos.

Saijo Male, izdužene voćke. Kožica je tamnožuta kada sazri. Ukus je sladak, odličan, rangiran najviše od strane gurmana. Zreli plodovi su atraktivni kada su osušeni. Stablo je srednje visine, rađa dosledno. Izdržava do minus 23 stepena.

Tamopan Srednje veličine, okruglasto-konusnog oblika. Kožica je svetložuta ili narandžasta, debela. Meso je žuto, slatko. Sazreva rano. Stablo je snažno, okruglo, plodno.

Trijumf Prodaje se kao Šeron voće nakon što je uklonjena astringentnost hemijskim putem. Srednje veličine, spljošteno voće. Sazreva u oktobru.


Neastringentne sorte


Fuju (Fujugaki) Srednje veliki plodovi, ćoškasti. Kožica tamnonarandžasta. Meso svetlonarandžasto, slatko i blago. Sazreva kasno. Dobro se skladišti pa je odlično za pakovanje i transport. Stablo je snažno, širi se i produktivno je. To je najpopularnija sorta u Japanu.

Gošo/gigantski fuju/O’ gošo Veliki, okruglasti, spljošteni plodovi. Kožica je crvenkasto-narandžasta, atraktivna. Kada potpuno sazri ima najtamniju cvrenu boju od svih persimona. Meso ploda je dobrog kvaliteta, slađe je od fuju sorte. Sazreva kasno u oktobru. Stablo je nekako patuljasto. Rađa redovno, ali se ponekad dogodi da ima mali broj plodova u ponekoj sezoni. Takođe je sklono da odbaci ranije plod sa sebe.

Imoto Ova sorta je slična sorti jiro. Kožica je braonkasto-crvenkasta. Sazreva kasno u oktobru i na početku novembra.

Izu Plod srednje veličine. Kožica je braonkasto-narandžasta. Meso je meko, sa dobrom količinom sirupa, fine teksture. Ukus je veoma dobar. Sazreva rano, na kraju septembra i do sredine oktobra. Drvo je patuljasto. Daje dobar prinos.

Jiro Veliki plodovi. Podseća na fuju, ali je više četvrtasto i unakrsno izdeljeno. Kožica je narandžasto-crvenkasta. Ukus i kvalitet su odlični. Sazreva kasno u oktobru i rano u novembru. Odlično je za transport. Stablo je uspravno. To je najpopularnija sorta u Kaliforniji.

Mekavajiro Srednje veličine, okruglasto voće, glatkije i manje ulubljeno nego jiro. Lepe narandžaste boje. Slatko i dobrog kvaliteta. Sazreva sredinom sezone. Stablo uspravno. Mora biti zasađeno sa odgovarajućim oprašivačem kako bi se osigurao dobar rod.

Okugošo Srednje veličine, okrugla voćka. Kožica narandžasta do tamnocrvene. Meso slatko, dobre teksture, ukus dobar. Sazreva početkom novembra. Drvo je srednje veličine, snažno, širi se.

Suruga Veliki plod. Kožica narandžasto-crvena. Meso je gusto, veoma slatko, odličnog kvaliteta. Teško će omekšati na drvetu (pre postane sunđerasto nego meko). Sazreva u novembru. Preporučuje se za toplije krajeve.