• Najbolji odnos cene i kvaliteta vocnih sadnica
  • ISO 9001:2005 sertifikat
  • Nas E-mail
  • lozne.sadnice.voca@gmail.com

Sadnice kupine

bestrna i samoplodna sorta kupine, koja se na našim prostorima gaji od polovine sedamdesetih godina prošlog veka. Otprnija je prema nekim bolestima, dok sa druge strane je osetljiva prema prolećnim mrazovima. Dobro rađa i ima plodove koji su srednje krupni, kupastog oblika i čvrsti. Preporučuje se za upotrebu u svežem stanju.

Tornfri (Thornfree)

bestrna i samoplodna sorta kupine, koja se na našim prostorima gaji od polovine sedamdesetih godina prošlog veka. Otprnija je prema nekim bolestima, dok sa druge strane je osetljiva prema prolećnim mrazovima. Dobro rađa i ima plodove koji su srednje krupni, kupastog oblika i čvrsti. Preporučuje se za upotrebu u svežem stanju.

spada u bestrne. Veoma je popularna na ovim prostorima, ali joj popularnost polako opada. Razlog za to su neki od nedostataka koje ima, a koje nemaju druge sorte  kupine. Plodovi su izduženog cilindričnog oblika i crne boje, dosta su krupni. Nakon berbe dobro podnose transport.

Čačanska bestrna

spada u bestrne. Veoma je popularna na ovim prostorima, ali joj popularnost polako opada. Razlog za to su neki od nedostataka koje ima, a koje nemaju druge sorte kupine. Plodovi su izduženog cilindričnog oblika i crne boje, dosta su krupni. Nakon berbe dobro podnose transport.

Prodaja vocnih sadnica kupine reuben koja se  naziva još i jesenja kupina. Zanimljivo je da se plodovi mogu pojaviti i na jednogodišnjim izbojima. Plodovi su veoma krupni. Može se reći da je dvorodna, jer jedan rod ima početkom leta (slabiji), a drugi kasnije u jesen (obilniji).

Reuben

naziva se još i jesenja kupina. Zanimljivo je da se plodovi mogu pojaviti i na jednogodišnjim izbojima. Plodovi su veoma krupni. Može se reći da je dvorodna, jer jedan rod ima početkom leta (slabiji), a drugi kasnije u jesen (obilniji).

Ukratko o sortama sadnica kupine

Kad su u pitanju sorte kupine se gleda na nekoliko stavki. Vreme koliko dugo traje berba i kad počinje, veličina, oblik i boja plodova, ukus i aroma, čvrstoća ploda i kako podnosi transport nakon branja, u kojoj meri gubi boju nakon što se zamrzne. Ukoliko je u pitanju manji zasad ili gajenje kupina na okućnici, ovo sve i nije toliko bitno. Međutim ukoliko se odlučite za intenzivnu proizvodnju, neophodno je dobro planiranje pre nabavke sadnica.


Darou (Darrow) sorta kupina sa trnjem. Ima dosta velike plodve crne boje. Spada u grupu kasnijih po vremenu dozrevanja. Ova sorta dobro podnosi kasnije prolećne mrazove. Samooplodna je.

Apač (Apache) dobro rađa i spada u sorte kupine bez trnja (bestrna). Poreklom je iz Amerike. Plodovi imaju dobar ukus i prijatnu aromu, kupastog su oblika.

Reuben naziva se još i jesenja kupina. Zanimljivo je da se plodovi mogu pojaviti i na jednogodišnjim izbojima. Plodovi su veoma krupni. Može se reći da je dvorodna, jer jedan rod ima početkom leta (slabiji), a drugi kasnije u jesen (obilniji).

Tornfri (Thornfree) bestrna i samoplodna sorta kupine, koja se na našim prostorima gaji od polovine sedamdesetih godina prošlog veka. Otprnija je prema nekim bolestima, dok sa druge strane je osetljiva prema prolećnim mrazovima. Dobro rađa i ima plodove koji su srednje krupni, kupastog oblika i čvrsti. Preporučuje se za upotrebu u svežem stanju.

Loh Nes (Lock ness) bestrna je, plodovi su krupni. Biljka u osnovi osetljivija na loše vremenske uslove (mraz i sušu). Prednost kod ove sorte kupina je što ima duži period berbe. Nalazi se u grupi samooplodnih sorti. Kupine su čvrste i dobro podnose transport nakon branja. Takođe nema promene boje na plodovima.

Dirksen Tornles (Dirksen thornaless) bestrna sorta kupine koja dozreva kasnije (avgust). Relativno dobro rađa i malo je otpornija prema nižim temperaturama u proleće. Plodovi su srednje krupni.

Džinovka (Gigante dell Giardino) se preporučuje za gajenje uz kuću kao hobi varijanta. Ima osrednju rodnost, ali lepo formira žbun. Ima plodove srednje krupne. Period zrenja počinje polovinom avgusta.

Čester Tornles (Chester Thornless) plodovi su srednje krupni. Bestrna je i to je relativno novija sorte kupine. Karakteriše se plodovima koji su srednje krupni, kupastog oblika, dobrog ukusa i arome. Sama biljka dosta dobro podnosi niže temperature u proleće iz razloga jer kasnije kreće sa vegetacijom.

Hal Tornles (Hul Thornless) samoplodna sorta kupina koja je na našim prostorima malo zastupljena. Plodovi su srednje krupni, crne su boje, čvrsti. Mogu se upotrebljavati u svežem stanju ili za preradu.

Blek Satin (Black satin) bestrna i cenjena kupina zbog dobre rodnosti. Plodovi su krupni i imaju izduženu formu. Relativno dobro podnosi prolećne kasne mrazeve.

Čačanska bestrna (Cacak thornles) spada u bestrne. Veoma je popularna na ovim prostorima, ali joj popularnost polako opada. Razlog za to su neki od nedostataka koje ima, a koje nemaju druge sorte kupine. Plodovi su izduženog cilindričnog oblika i crne boje, dosta su krupni. Nakon berbe dobro podnose transport.

Tipl Kroun (Triple crown) bestrna sorta kupina. Vreme berbe traje oko mesec dana i ima kupine koje su krupne. Pozni mrazevi u proleće mogu napraviti problem.